Emissie-Immissie toets
Ondanks de voortgaande vermindering van emissies uit punt- en diffuse bronnen wordt op diverse locaties (nog) niet voldaan aan de gewenste waterkwaliteit. Om tot een effectieve verdere verbetering van de kwaliteit te komen is een duidelijker afstemming tussen de waterkwaliteitsdoelstellingenen de daarvoor benodigde emissiereductie gewenst: de zogenaamde emissie-immissie benadering. Als hulpmiddel is hiervoor de immissietoets ontwikkeld. De toets omvat het beoordelen van de toelaatbaarheid van de restlozing - de lozing die overblijft na toepassing van de bronaanpak (beste beschikbare technieken) - van een specifieke bron, voor het ontvangende oppervlaktewater.Overeenkomstig Art. 4, lid 4 van de richtlijn 2008/105/EG (richtlijn prioritaire stoffen) is de mengzone benadering verplicht bij het beoordelen van lozingen van prioritaire stoffen (2011). De immissietoets bepaalt de concentratie als gevolg van een lozing in de directe nabijheid van een lozing en toetst of de concentratie (CL) op de rand van de mengzone, een in omvang gelimiteerd gebied, voldoet aan de geldende waterkwaliteitsdoelstelling en de concentratietoename (ΔCL) niet leidt tot significante verslechtering van de waterkwaliteit.
Sinds 2011 kan de immissietoets ook worden toegepast voor de beoordeling van lozingen op zoute wateren.
Voor de beoordeling van een lozing op zoute wateren met behulp van de immissietoets zijn doorgaans veel watersysteemgegevens nodig. Voor de belangrijkste RWS (getijden) wateren en (getijden)havens zijn deze gegevens opgeslagen in een database die is gekoppeld aan het beoordelingsinstrumentarium.
Voor de verschillende omstandigheden zijn verschillende rekenmethodes noodzakelijk. Vandaar dat voor de zoute toets is gekozen om gebruik te maken van een beslisboom. Deze beslisboom geeft op een transparante manier aan hoe een lozing in een bepaalde situatie moet worden beoordeelden welke rekenmethodes in gekozen omstandigheden toepasbaar zijn.